Welkom op de site van Skrift & Bok! Met trots heet ik je vanaf 1 oktober 2020 officieel welkom bij deze kleine onderneming, waar de liefde voor kalligrafie en boekbinden centraal staat.

Skrift & Bok (twee termen afgeleid uit het Oudnederlands) ontstond uit de onuitputtelijke passie en interesse in beide kunsten: het schrift en het boek. Na wikken en wegen – en vooral dankzij de groeiende interesse op sociale media – besloot ik mijn creaties aux sérieux te nemen en Skrift & Bok officieel te lanceren als bijberoep.

Als nineties kid kan ik nog niet spreken over decennia aan kennis en opleidingen, maar met trots kan ik wel zeggen dat ik al sinds mijn jonge tienerjaren hardnekkig bezig ben met kalligrafie. Tijdens mijn eerste jaren op de middelbare school zette ik mijn eerste ‘echte’ pennenstreken onder begeleiding van Witruimte (Brugge, Y. Leterme)… en al snel volgden vele vervolgcursussen, zomerscholen, workshops, etc. Een oneindige reeks bijscholingen, die tot op de dag van vandaag blijven doorgaan… Want dat is net de vloek én zegen van een kalligraaf: de mogelijkheden en kennis zijn oneindig.

Kalligrafische werken gaan hand in hand met het handgebonden boek – denk maar aan de aloude middeleeuwse handschriften… Kalligrafie en boekbinden zijn door de eeuwenoude traditie volgens mij onlosmakelijke verbonden: ze vullen elkaar aan en kunnen, ook in de 21ste eeuw, nog steeds beiden een verrijking zijn. In deze technologische samenleving is het misschien nog belangrijker om aandacht te besteden aan de aloude ambachten: de rust én creativiteit die zowel bij kalligrafie en boekbinden aan de orde zijn, zijn voor mij persoonlijk een zegen in the hustle and bustle van het alledaagse leven

Mijn interesse voor boekbinden ontstond iets later dan de kriebel voor kalligrafie. In mijn studententijd verorberde ik dankzij mijn opleiding Taal- en Letterkunde (UGent) tonnen belabberde tweedehandsboeken… Tweedehandsboeken die gerust een tweede leven verdienden in een nieuw jasje… Het idee om de boeken zelf te kunnen herstellen en eventueel mijn eigen kalligrafie in te binden, deed me in 2016 aankloppen bij CVO Gent (volwassenenonderwijs), waar ze met respect voor traditie de ambacht nog als volwaardige cursus aanbieden. Tot op de dag van vandaag volg ik nog steeds die opleiding verder, om alle kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Want o ja – ook deze kunst biedt oneindige mogelijkheden en technieken.

Het idee van Skrift & Bok ontstond uit de drang om gelijkgezinde enthousiastelingen te leren kennen. Beide tradities kampen nog té vaak met een oubollig imago – maar misschien kan Skrift & Bok dat imago wat afstoffen! Bij Skrift & Bok zijn zowel jong al oud(er) welkom! Je kan er terecht voor persoonlijke projecten, maar ook voor algemene, laagdrempelige, workshops boekbinden en kalligrafie. Hieronder alvast een greep uit het aanbod:

  • kalligrafie voor op huwelijken, (geboorte)kaartjes, naamkaartjes, doopsuiker,…;
  • kalligrafische ontwerpen;
  • een (lees)boek een nieuw jasje geven;
  • een luxe boekendoos (op maat) waarin je een oud erfstuk wil bewaren;
  • een eindwerk op een originele manier inbinden;
  • een handgebonden gastenboek voor op je huwelijk (eventueel ook in samenwerking met een drukkerij);
  • het inbinden van een fotoboek (in samenwerking met een drukkerij)
  • workshop basis boekbinden: vooral creatieve bindingen
  • workshops basis kalligrafie: vooral gespecialiseerd in gotische varianten

De lopende workshops zijn steeds terug te vinden op de pagina ‘workshops’. De praktische info, prijs en duur van de workshop staat steeds vermeld.

Heb je vragen over de mogelijkheid van een persoonlijk project? Of heb je nog een bijkomende vraag over een workshop? Aarzel dan niet om mij te contacteren via het algemeen contactformulier op de startpagina. Lukt dit niet dan ben je natuurlijk ook van harte welkom om mij telefonisch te contacteren.

Ik nodig je alvast uit om een kijkje te nemen in mijn portfolio… En laat je vooral inspireren. Hopelijk tot gauw,

Marlies